Legepladser i boligområder – trygge rammer og leg for alle aldre

En god legeplads er mere end et sted at klatre og gynge. Det er et samlingspunkt i hverdagen, og derfor er gode legepladser i boligområder lige så vigtige, som de er i skoler, børnehaver eller offentlige områder.

I f.eks. bolig- eller grundejerforeninger med både småbørnsfamilier, teenagere og voksne beboere handler det om at skabe trygge og sjove rammer på legepladsen. Børnene skal have plads til at brænde krudt af, nyde den friske luft med masser af sjov og møde nabolagets andre børn, mens de voksne skal have et område at slappe af i og møde de andre i nabolaget.

I TRESS oplever vi, at mange boligforeninger og grundejerforeninger har samme ambition: De vil gerne skabe fælles uderum, der inviterer til både leg, ophold og relationer – og som er med til at gøre boligområdet mere attraktivt.

Men hvordan griber man det an, når man skal vælge legeplads til et boligområde, hvor beboerne spænder fra spædbørn til seniorer? Læs med her, hvor I får inspiration til løsninger, der matcher netop jeres område og behov – eller hop direkte til vores kontaktformular, så vi kan gå i gang med at hjælpe jer!

Fælles løsninger og plads til forskellighed

Boligområder rummer mange typer mennesker – og en legeplads skal helst kunne rumme dem alle. Legepladser skal først og fremmest have legeværdi, men det er også vigtigt at tænke over praktisk anvendelse, tilgængelighed og vedligehold.

Vi ser ofte, at de bedste legepladser i boligområder har:

  • Zoner til forskellige aldersgrupper: f.eks. et legeområde til de mindste og mere udfordrende elementer til de større børn.
  • Samlingssteder for unge, som ikke vil “lege”, men gerne hænge ud i fællesskab: f.eks. i et overdækket siddeområde eller et aktivitetsområde med boldspil eller styrketræning.
  • Opholdsrum for voksne, hvor man kan sidde og holde øje med børnene eller tage en snak med naboen.
  • Inkluderende design, så alle kan være med – også dem med særlige behov. Tag et kig på vores tilgængelighedstilpassede legepladser og tilgængelighedspassede parkmøbler for at se vores mange tilpassede løsninger til alle behov.

Hvad koster en legeplads til boligområder – og hvordan kommer man i gang?

En legeplads behøver ikke være en millioninvestering, og der er ofte noget at hente gennem fundraising og fondspuljer. En ny legeplads kan koste fra f.eks. 25.000 helt op til 1. mio. kr. – men det afhænger 100% af behov og omfang. Skal der bygges helt nyt? Er der en eksisterende legeplads, der bare skal tilføjes nogle legeredskaber til? Er der grus i forvejen eller skal der lægges en form for faldunderlag?

Hos TRESS oplever vi, at mange boligforeninger har masser af drømme og gerne vil i gang med at søge fondsstøtte til deres udemiljøer, men er usikre på, hvad det koster, og hvordan man får midlerne på plads. Derfor tilbyder vi ud over rådgivning om løsninger og materialer også hjælp til at søge støtte og fonde. Det kan gøre en stor forskel i opstarten af projektet, især hvis man som bolig- eller grundejerforening ikke har et stort anlægsbudget.

Læs vores guide om at søge økonomisk støtte

Udforsk vores løsninger – og find de bedste legeredskaber til jeres legeplads

Vi ved, at boligområder er forskellige – og det gælder også behovet for legepladsen. Når man skal vælge eller designe en legeplads, er det derfor vigtigt at tage højde for, hvordan boligområdet er organiseret, og hvordan beboerne bruger de fælles uderum. Og det kan der være stor forskel på i f.eks. en boligforening og en grundejerforening.

Derfor har vi samlet konkret inspiration til jer, der enten repræsenterer en boligforening eller en grundejerforening:

Legeplads til boligforening

I boligforeninger bor man typisk i lejligheder med adgang til fælles gårdrum eller grønne områder mellem bygningerne. Her er legepladsen ofte en integreret del af hverdagen, hvor børnene bruger den dagligt – og forældrene følger med fra altanen eller køkkenvinduet. Det stiller krav til både robusthed, støjdæmpning, pladsudnyttelse og ofte zoner til forskellige aldersgrupper.

Legeplads til grundejerforening

I grundejerforeninger bor man typisk i huse eller rækkehuse med egen have, og fællesarealerne bruges ofte mere lejlighedsvist. Legepladsen bliver her et samlingspunkt for nabolaget, f.eks. i weekender, ferier eller til fællesarrangementer. Det gør det oplagt at tænke i sociale rammer, lavt vedligehold og løsninger, som aktiverer både børn og voksne.

Hvad er vigtigt for jer på en legeplads?

Når vi taler med boligforeninger og grundejerforeninger, hører vi ofte disse ønsker til legepladsen:

  • Tryghed og synlighed
  • Lav vedligeholdelse og lang holdbarhed
  • Mulighed for at udvide med tiden
  • Mulighed for involvering af beboere

Vi kan rådgive jer i det hele – hele vejen fra den første spæde idé eller drøm til færdigt projekt. Vi kan også hjælpe med proces og beboerinvolvering, hvis I ønsker det. Skal I f.eks. søge om støtte fra en fond, kan det være en god idé at fokusere på brugerinddragelse, så alle bliver en del af processen.

Husk kravene til legepladsens sikkerhed

Til legepladser i boligområder er det vigtigt at være opmærksom på, at legepladsredskaberne som udgangspunkt betragtes som offentligt tilgængelige – også selvom de er på en boligforening eller grundejerforenings grund og kun er tiltænkt beboerne.

Det betyder, at legepladsen skal leve op til de samme sikkerhedskrav som offentlige legepladser – både i forhold til legeredskaberne og den daglige vedligeholdelse.

Ifølge Bygningsreglementet gælder bl.a., at redskaber og faldunderlag skal leve op til relevante standarder – typisk DS/EN 1176 og 1177 – og at der skal føres løbende tilsyn og vedligehold, så fejl og slitage bliver opdaget i tide. Det er en god idé at have en brugs- og vedligeholdelsesplan, så ansvaret er klart, og sikkerheden er i orden.

Hos TRESS leverer vi legeredskaber, der overholder de gældende standarder – og vi står selvfølgelig også klar med rådgivning om drift, sikkerhed og tilsyn.

Klar til at komme i gang?

Sidder I med drømmene og beslutningerne om en ny legeplads i et boligområde? Kontakt os via kontaktformularen nedenfor; så rækker vi ud til en uforpligtende snak om jeres muligheder for at skabe den perfekte legeplads.

Projekteksempler og inspiration

Vi har været med til at skabe legepladser i alt fra almene, lokale boligområder til eksklusive rækkehuskvarterer.